Suriye’nin Beyrut Büyükelçiliğinden hususa ait açıklama yapıldı. Açıklamada, “Suriye Arap Cumhuriyeti’nin Beyrut Büyükelçiliği, Dışişleri Bakanlığının talimatı üzerine büyükelçilikteki konsolosluk çalışmalarının bir sonraki duyuruya kadar askıya alındığını duyurur.” tabiri kullanıldı.
Konsolosluk süreçlerinin durdurulmasının sebebine ait bilgi verilmedi.
Öte yandan, kimliklerinin açıklanmaması kaidesiyle Associated Press’e konuşan Lübnanlı güvenlik kaynakları, Suriye Büyükelçiliğinin, devrik başkan Beşşar Esed’in bir kuzeninin eşi ve kızına düzmece pasaport verilmesi sebebiyle konsolosluk süreçlerini askıya aldığını söyledi.
Lübnan basınına yansıyan haberlerde, Esed’in amcası Rıfat Esed’in oğlu Dureyd Esed’in eşi Huzeym ve kızı Şems’in, pasaportlarının mühleti dolduğu için Lübnan’a gizlice girdiği ve süratlice Mısır’a geçmek için yüksek meblağlar ödeyerek elçilikte pasaportların geçerlilik müddetlerinin bulunduğu kısımda sahtecilik yaptırdıkları öne sürüldü.
Suriye Dışişleri Bakanlığının, Beyrut Büyükelçiliği hakkında Esed ailesinden öbür bireylere de pasaport verilip verilmediğini belirlemek için soruşturma başlattığı bildirildi.
Esed’in kuzeninin eşi Huzeym ve kızı Şems’in dokümanda sahtecilik kabahatinden gözaltında tutulduğu argüman edildi.
Lübnanlı yetkililer, ülkeye yasa dışı yollardan girenlerin Suriye’ye geri gönderileceğini duyurmuş ve dün Lübnan’a yasa dışı yollardan girdiği tespit edilen Esed rejimi güçlerinden ortalarında subayların da bulunduğu yaklaşık 70 kişi Suriye’ye iade edilmişti.
Huzeym ve Şems Esed, 27 Aralık’ta Beyrut’taki Refik Hariri Milletlerarası Havalimanı’nda gözaltına alınmıştı.
Suriye’nin devrik lideri Beşşar Esed’in amcası ve 1982’deki Hama Katliamı’nı yapan birliklerin kumandanı Rıfat Esed’in 24 Aralık’ta beraberindeki 2 bireyle özel bir jetle Beyrut’tan Dubai’ye gittiği açıklanmıştı.
Beşşar Esed’in amcası Rıfat Esed (86), Hafız Esed’in yardımcılığı vazifesinde bulunmuştu.
Rıfat Esed hakkında başta 1982’deki Hama Katliamı olmak üzere işlediği savaş cürümleri ve insanlığa karşı cürümler sebebiyle memleketler arası mahkemelerce suçlamalar bulunuyor.
Fransa’da 2021’de yolsuzluk ve Suriye devlet fonlarının yasa dışı kullanımından hatalı bulunan Rıfat Esed, 4 yıl mahpus cezasına çarptırılmıştı.
Suriye basınında çıkan haberlerde 2021’de Beşşar Esed’in af kararının akabinde amcasının Şam’a döndüğü tabir edilmişti.
Hama Katliamı
Dönemin Suriye lideri Hafız Esed’in kardeşi Rıfat Esed komutanlığındaki özel kuvvetler, 2 Şubat 1982’de ülkenin orta kısmındaki Hama vilayetindeki Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın rejime karşı başlattığı ayaklanmayı bastırmak için kenti kuşatarak evvel havadan bombardıman yapmış, daha sonra topçu atışları ve toplu idamlarla 27 günde on binlerce kişiyi katletmişti.
Suriye İnsan Hakları Ağı’nın (SNHR) raporuna nazaran, Hama vilayet merkezinde 2-28 Şubat 1982 tarihlerinde yapılan katliamda en az 30 bin sivil can verirken alıkonan en az 17 bin sivilden haber alınamadı.
Humus’taki Tedmur (Palmira) Hapishanesi’ne götürüldükleri düşünülen ve daha sonra haber alınmayan şahısların aileleri, yakınlarının katledildiğini düşünüyor.
SNHR’nin raporuna nazaran, rejim güçlerinin havadan ve karadan düzenlediği akınlar ve bombalamalarda El-Asida, Es Sehhane, El-Kilayniyye, Ez Zenbak, El-Hayriyya ve El Başuriyye üzere semtler ağır formda maksat alınırken kent merkezinin yaklaşık üçte biri yerle bir oldu.
Katliamda 88 cami, 3 kilise ve çok sayıda tarihi eser de tahrip edildi.