Putin BRICS Zirvesi’ne katılmıyor

Güney Afrika Cumhurbaşkanlığı’ndan 22-24 Ağustos’ta ülkenin Gauteng bölgesindeki Sandton Kongre Merkezi’nde (SCC) gerçekleştirilecek 15’inci BRICS Zirvesi’ne ait yapılan açıklamada, doruğa Brezilya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika önderlerinin katılacağı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılmayacağı fakat Rusya’yı zirvede Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un temsil edeceği belirtildi. 

KARŞILIKLI MUTAKABAKATLA DORUKTA RUSYA’YI LAVROV TEMSİL EDECEK 

Açıklamada, “Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa Güney Afrika’nın, BRICS ülkelerinin (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) tarihi 15. Tepesine konut sahipliği yapmaya hazır olduğunu teyit etti. Bu tepe, Covid-19 salgınının ortaya çıkması ve akabinde gelen global kısıtlamalardan bu yana şahsen konut sahipliği yapılacak birinci BRICS Tepesi olacak. Lider Ramaphosa geçtiğimiz aylarda ve haftalarda Tepe’nin mesken sahipliği konusunda bir dizi istişarede bulundu. Başkan’ın bu mevzudaki en son istişaresi dün akşam, 18 Temmuz 2023 Salı günü, Gauteng’deki BRICS Siyasi Parti Diyaloğu’nda gerçekleşti. Doruğa Brezilya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika başkanları katılacak. Karşılıklı mutabakatla Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin Zirveye katılmayacak lakin Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sayın Sergey Lavrov tarafından temsil edilecektir” tabirlerine yer verildi. 

PUTİN HAKKINDA YAKALAMA KARARI ÇIKARILMIŞTI 

Daha evvelki aylarda Milletlerarası Ceza Mahkemesi (ICC), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında Ukrayna’daki savaş kabahati gerekçesiyle yakalama kararı çıkarıldığını açıklamıştı. Güney Afrika da ICC imzacısı olarak, tepeye katılması durumunda Putin’i tutuklamakla yükümlü bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir